Reading Time: < 1 minute

Khan el-Khalili bazár története a 14. századba nyúlik vissza, ekkor a helyszíne eredetileg az az-za’faraan ( saffron sír) turbat néven ismert mauzóleum volt, amely a Fatimid kalifák temetkezési helye volt. A 15. század végén a Khan el-Khalili körüli körzet is a külkereskedelem fő központjává vált, beleértve a rabszolgák és drágakövek értékesítését.

A Khan el-Khalili bazár az egyik fontos állomása a Kairóba érkező turistáknak, mely az al-Huszein mecset mellett fekszik, az Al-Azhar Egyetem és mecsetje pedig a közelben található.

A Khan el-Khalili ma főleg az egyiptomi, nem pedig a külföldi kereskedők és boltosok által elfoglalt, de jelentősen a turisták felé irányul. Az üzletek általában ajándéktárgyakat, régiségeket és ékszereket árulnak el, de sok hagyományos műhely a környéken továbbra is működik, és a szomszédos aranyművesek például még mindig fontosak a helyiek számára. 

A bazárra jellemzőek a szűk utcák, melyek egyedi és nagyon különleges hangulatot árasztanak, melyek a legtöbb ideutazóra erős hatást fejtenek ki. Mindenféleképpen vegyük figyelembe, hogy a bazár nagy területen fekszik, vannak nagyon keskeny és zegzugos utcái, így nagyon könnyű benne eltévedni.

Az üzletek mellett számos kávéház, étterem és utcai élelmiszer árusok találhatóak meg a piacon. A kávézókban általában – melyek mérete többnyire kicsi – egészen a hagyományos, arab kávét szolgálják fel illetve vízipipázás is a szolgáltatásaik között szerepel. Az egyik legrégebbi és leghíresebb kávéház a Fishawi, 1773-ban alapított.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük