Reading Time: 2 minutes

A papirusz műhelyben bemutatásra kerül, hogyan készítették az ókori Egyiptomban a papiruszt.

A papirusz neve az alapanyagából származik a papirusz nádból. A papirusz nád szára rostos, ebből vékony szeleteket vágtak, melyeket vízbe áztatás után, egy vizes deszkalapon, oly módon fontak össze, mint hogy a csíkokat, mint egy szövetet egymásba fonták, ránézésre, egy sakktáblára hasonlított majd simára kalapálták. Ezek után préselték őket, majd a napon megszárították. Ezután összeragasztották, és tekercs formájában hozták forgalomba. Az egyiptomiak a rájuk jellemező kreativitásuknak köszönhetően később kidolgozták a papirusz tömeges gyártását. Sajnos viszont a tömeggyártáshoz szükséges eszköz anyagát és formáját illetve működési elvét a mai napig sem ismerjük.

A ma ismeretes legrégibb papirusztekercs négy és fél ezeréves, tehát ezt az anyagot több mint három évezreden át használta az emberiség írásra. 

Ha „kákával” írtak rá, amely végei hegyesre voltak vágva, addig mindegy volt, hogy melyik oldalára írnak, de miután az időszámításunk előtti III. században elkezdték használni egyfajta hasított hegyű nádtollat, onnantól kezdve már csak színére írhattak, mert a hátoldalára, mert nem lehetett. A papiruszra jól lehetett, alacsony súlya miatt könnyen lehetett szállítani, ezért az ókori népek szívesen írtak rá és használták. A papirusznak csupán egyetlen hibája volt, hogy nem állta az időt. A papiruszt a szállításhoz, tároláshoz feltekercselték. Két formája volt ismeretes akkoriban, az egyik a lepecsételt és a másik pedig a pecsét alatt átkötözött megoldás volt. A tekercs felnyitásához fel kellett törni a pecsétet feltörése illetve az  átkötő fonalat kellett elvágni vagy eltávolítani. Papiruszból készült a védőcsík is, amely a papiruszvégeket védte. Az ókorban annyira szerették a papiruszt, hogy mindent erre írtak legyen az bármilyen hosszú mű is, ezért negyven méter hosszú papirusztekercs is készült.

Figyelem! A papiruszt hamisítják Egyiptomban. A hamis “papiruszt” banánlevélből hasonló eljárással készítik, mint az eredetit és nagyság rendekkel olcsóbban árulják az utcán. Az avatott szem rögtön felismeri a különbséget, de a turistákat, könnyen be lehet csapni. Ha igazi papiruszt szeretne, akkor azt ne az utcán vegye, hanem a papirusz műhelyben, mert az utcán nagy valószínűséggel hamis papiruszt fognak vásárolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük