Reading Time: 2 minutes

Egyiptom egyik legszebb látnivalója a Philae templom Núbiában, mely Egyiptom déli határán található. Az Aswan közelében lévő monstrumban a központi Isis templomhoz az idők folyamán több kisebb szentélyt is építettek. A rendkívül jó állapotban megmaradt épületegyüttest Pearl of Egypt-nek, azaz „Egyiptom gyöngyének” is neveznek. Ez a gyönyörű sziget a 20. század első felében évtizedeken keresztül vízben állt, az asszuáni gátrendszer építése miatt Később, köszönhetően a nemzetközi együttműködéseknek a philaei templomot megmenekítették a hosszú ideig tartó víz fogságától.

A templomon jól megfigyelhető két dolog is.

1. Az ókori egyiptomi templomépítészet minden jegyét magán hordozza (pülonok, szentélyek, belső udvar, emelkedő talajszint, stb)
2. Jól megfigyelhető a csillagászat fontossága. Ugyanis, minden templom bejáratát egy adott csillaghoz tájolták be. Mivel a mi Naprendszerünk is mozog az univerzumban, ezért a kiválasztott csillag helyzete is megváltozik a hosszú évszázadok alatt. Ez ellensúlyozva a következő pülön építése már kissé elfordult a templom hossztengelyétől, követve a kiválasztott csillag helyének minimális változását.

A Philai szigetén álló templomok az ókori egyiptomi templomépítészet aránylag késői alkotásai. A legkorábbra tehető emlék a XXVI. dinasztia idejéből, II. Pszammetik fáraó uralkodása korából (i. e. 595–589) származó kioszk (nyitott építmény). A legkorábbi ismert Ízisz-templomot ezen a szigeten II. Jahmesz (i. e. 570–526) építtette fel. Ízisz nagytemplomának monumentális szentélye és kapuja Nahtnebef uralkodása alatt épült. A szigetre a látogatók ma a déli lépcsősoron keresztül érkeznek, ahonnan a két irányból kolonnáddal körbefogott előudvarra lépnek. Ennek déli oldalán áll I. Nektanebosz kioszkja, amelyet valószínűleg XII. Ptolemaiosz korában helyeztek át eredeti helyéről és építettek föl itt ismét.

A keleti kolonnád mögött több kisebb szentély is áll, ezek közül a legnagyobb a núbiai Arensnuphisz isten temploma, de megtalálható itt egy másik déli istenség, Mandulisz és a gyógyító Imhotep kápolnája is. Ízisz templomába a hatalmas I. pülónon keresztül lehet belépni, amelynek reliefjein (dombormű) V. Ptolemaiosz mutat be áldozatot az isteneknek és lesújt ellenségeire. A templom többször átépített első udvarán áll a születés háza, a Mammiszi.

A II. pülón kapujához rövid lépcsősor vezet fel. A pülón mögötti terem valószínűleg a sziget formájából adódó helyhiány miatt egyesíti magában a Ptolemaiosz-kori templomok második udvarát és pronaoszát.

A pronaosz mögött a Nagy Istennő szentélyének belső helyiségei következnek. A keleti szárnyban állt az újévi ünnepségek számára kialakított nyitott udvaros apró szentély, a Wabet. A nyugati oldalon belső lépcső vezetett fel a templom tetejére.

Ízisz kultuszszobra a főtengelyen a leghátsó teremben állhatott. A belső helyiségek falát ma számos kereszt és egyéb kopt szimbólum borítja, ami egy alapító felirat mellett arról tanúskodik, hogy a pogány szentélyt később keresztény templomként használták.A főszentélytől keletre Hathor istennő temploma, nyugatra Harendótész temploma található. A sziget hátsó, északi részén Augustus császár korában egy kis római stílusú prosztülosz (első oszlopsorral ellátott) templom épült. A templom kelet felé egy apró móló felé fordul, amelynek feljáratát Diocletianus császár korában egy díszkapuval látták el. Ez a díszkapu abba a irányba nézett, ahol a Késő császárkorban a Nílus másik partján az Egyiptom provincia déli határát őrző légiótábor állt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük