HOZZÁVALÓK:
- 250 g búzadara
- 75 g olvasztott vaj + a forma kikenéséhez
- 25 g kókuszreszelék
- 75 g zsíros tej (legjobb a 3,5%-os)
- 285 g kristálycukor
- 195 g víz
- 1 db citrom
- natúr, sótlan mogyoró/pisztácia/mandula a díszítéshez
ELKÉSZÍTÉS
Először két különböző szirupot főzünk, hogy mire elkészülünk a sütemény tésztájával ezek szobahőmérsékletűre hűljenek. Az “áztatós” sziruphoz 125 g kristálycukorból, 175 g vízből szirupot főzünk pár csepp citromlé hozzáadásával. A másik sziruphoz 35 g kristálycukrot és 20 g vízet forralunk össze pár csepp citromlével. A vízet óvatosan forraljuk, hogy sűrűbb szirupot kapjunk. A szirupokat félre tesszük hűlni.
A sütőt előmelegítjük 210°C-ra és egy maximum 24 cm átmérőjű formát kivajazunk.
Egy keverőtálba mérjük a búzadarát és hozzáöntjük az olvasztott vajat. Egy spatula segítségével óvatosan összeforgatjuk, hogy a daraszemek mindenhol be legyenek vonva a vajjal, de vigyázzunk, hogy ne törjük össze őket durva keverő mozdulatokkal.
Következő lépésben hozzáadjuk a kókuszreszeléket és jól elkeverjük a spatulával. Ha nagyon nagy darabokban van a kókuszreszelék, akkor érdemes aprítógépbe tenni, hogy minél kisebb darabok legyenek, ettől lesz minél homogénabb a süteményünk.
Egy kis edényben feltesszük a tejet melegíteni, hozzáöntjük a 35 g cukor + 20 g vízből készült cukorszirupot és a maradék 125 g kristálycukrot. A keveréket addig melegítsük óvatosan, amíg a kristálycukor teljesen fel nem olvadt. A meleg édes tejet öntsük óvatosan a búzadarás keverékünkre és forgassuk össze a spatulával óvatosan, sehol ne maradjon száraz rész. Nem szabad túl sokáig keverni mert megkeményedhet.
Ezután öntsük a keveréket a kivajazott tepsibe és határozott mozdulatokkal ütögessük oda a konyhaszekrényhez, hogy egyenletes, levegőmentes legyen a tészta. A tepsit tegyük nagyjából 15-20 percre hűtőbe, amíg a búzadara felszívja a nedvességet.
Most pedig egy késsel szeleteket vágunk a sütibe és a tetejére a magokat teszünk kívánság szerint. Lehet az egészet megszórni, lehet szeletenként 1-1 szemmel díszíteni, ahogy szeretnéd, de lehet magok nélkül is készítened. Miután rátetted, óvatos mozdulattal nyomd be a tésztába, de ne merüljön el teljesen.
Süssük 20-25 percig amíg a teteje aranybarna nem lesz. Miután kivetted a sütőből, rögtön meg kell locsolni az “áztatós” sziruppal. Miután beszívta a szirupot még egy kis olvasztott vajjal meg lehet kenni a tetejét, de ez elhagyható. A tepsiben hagyjuk kihűlni, de legalább 30 percig pihentessük benne.
Van aki sűrű, édes joghurtot tesz még tálaláskor a tetejére, vagy krémsajtot, de anélkül is tökéletes. Van aki az “áztatós” szirupot is ízesíti még akár narancslével, fahéjjal, vaníliával, de az alap változatban csak a pár csepp citrom az ízesítő.
Jó étvágyat 💙