Reading Time: 4 minutes

Az UNESCO kezdeményezésére a Műemlékvédelmi Világnapot 1984. április 18-án ünnepelték először. Célja, hogy felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, lehetőségére és szükségességére. A Föld valamennyi természeti és kulturális kincse az emberiség közös öröksége, amelynek megőrzése és védelme közös feladatunk. Az évforduló alkalmából, most egy közös virtuális utazásra hívlak benneteket, fedezzük fel együtt Egyiptom világörökségi helyszíneit!

De hogyan is kapcsolódik az UNESCO világszervezete Egyiptomhoz?

1959-ben amikor az egyiptomi kormányzat döntött az asszuáni gát és a hozzá kapcsolódó víztározó megépítése mellett, egyértelművé vált, hogy a projekt végzetes lenne az Abu Simbeli-i templomok számára, melyek a víz által elárasztott területeken helyezkedtek el. Az UNESCO ekkor világméretű kampányt indított az értékek megőrzésére. Ennek köszönhetően az épületeket lemérték, szétbontották és darabokra vágták, majd 64 méterrel magasabban újra felépítették.

Az Abu Simbel-i sziklatemplomok áthelyezése
Az Abu Simbel-i templom áthelyezése

Az Abu Simbel-i templomok i.e. 13. században épültek II. Ramszesz fáraó parancsára. A Nagy Templomot – amely II. Ramszesz nagyságát jelképezte- Ré-Harahti-nak, Ptah-nak és Ámonnak, a Kis Templomot – amely hitvesének, Nofertarinak épült – pedig Hathor Istennőnek szentelték. A templom lélegzetelállító mérnöki munka: az évnek két különleges napján létrejövő természetes fényjáték során a napsugarak begyarogják a templom mélységeit, hogy megvilágítsák az istenek szobrait – kivéve Ptah isten szobrát. A templomok 1979 óta szerepelnek az UNESCO Világörökségi listáján a “Núbiai műemlékek, Abu Simbel és a philae-i Ízisz-szentély” gyűjtemény alatt.

A sziklatemplom belseje, hátul a megvilágított Istenek szobraival

Nem csak az Abu Simbel-i sziklatemplomok költöztek át az eredetitől eltérő helyszínre, hanem Ízisz istennő temploma és szentélyei is.

A philaei-i Ízisz-szentély

Philaei a Nílus egyik apró szigetén álló ókori templomegyüttes. A Níluson épülő első Asszuáni-gát megépülésével majd kétszeres megnagyobbításával a sziget az év jelentős részében víz alá került. Bár a kőtömbök megmaradtak, a reliefek és a festett falfelületek jelentősen sérültek ezekben az években, a szigeten lévő többi településmaradványt pedig teljesen elborította a folyami hordalék. Az UNESCO által koordinált Nagy Núbiai Mentőakció részeként a legfontosabb épületek szétbontásáról és új helyen való felépítéséről döntöttek. A templommaradványokat a mintegy 500 méterre északnyugatra fekvő, magasabb Agilka szigetére költöztették át. A sziget többi régészeti emléke, a templomok körüli város még megmaradt maradványai és számos vályogtégla épület örökre elmerült.

Philaei szigete a víz alatt

A sziget Ízisz istennő kultuszközpontja volt, Egyiptom gyöngyszemének és az idő szigetének is nevezték. Az egyik legromantikusabb látnivaló Asszuánban, a szigeten található az ókori Egyiptom egyik legnagyobb és legjelentősebb Ízisz-szentélye.

Ízisz temploma áthelyezés után a mai Agilika szigeten

A núbiai emlékekhez tartozik még II. Ramszesz által építtetett Derr temploma

Derr templom

Az oroszlánok völgyének is nevezett Wadi Es Sebua Amon templom

Wadi es Sebua, II. Ramszesz temploma

Thot isten tiszteletére épült Dakka templom

Dakka templom Thot isten tiszteletére

Ízisz és Szerápisz tiszteletére épült Maharraqa templom

Ízisz és Szerápisz Maharraqa templom

A kalabshai templom a núbiai napisten, Mandulisz, Hórusz núbiai megfelelője tiszteletére épült.

Kalabsai templom

II. Ramszesz által építtetett Beit el Wali templom Amon-ré, Ré-Horakhti, Khnum és Anuket tiszteletére

Beit el Wali templom

Kertassi kioszk Hathor Istennőt ábrázoló oszlopokkal

Kertassi kioszk

Következő fejezetünkben a thébai nekropolisz Világörökségi helyszíneit járjuk körbe. Tarts velünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük