Reading Time: < 1 minute

Asszuáni gránitbánya a Nílus mentén található. A gránitbánya területén a mai napig a szabadtéri múzeum működik. A gránit a leggyakoribb mélységi magmás kőzet, a leggyakoribb „savanyú” kőzet. A gránit neve a latin granum = szemcse szóból származik.

Viszonylag könnyű, de szilárd, durva kristályos kőzet, ami jól magyarázza, azt, hogy miért volt ennyire népszerű építőanyag az ókorban.

Az asszuáni gránitbánya látta el alapanyaggal a Fáraók építkezéseit, szobrainak és szarkofágjainak az elkészítését gránittal. Az asszuáni gránitbányából már III. dinasztia (kb. i.e. 2800) uralkodásától szállították a gránitot.

A gránitból készültek az ókori Egyiptom egyik legjellegzetesebb építményei az Obeliszkek is.

A lenyűgöző méretű és súlyú „Befejezetlen Obeliszk” (közel 1168 tonna és 42 m magas) a leglátványosabb emlék a gránitbányában, mely a 18. dinasztia ideje óta maradt itt. Az ókorban emelt legnagyobb súlyú obeliszk 455 tonna volt.

Az ókori Egyiptom kőmegmunkálásról többnyire találgatásaink illetve feltételezéseink vannak. Többféle elmélet is létezik, de egyik sem nyert igazi bizonyítást. Éppen ezért nagyon lenyűgöző lelet a „Befejezetlen Obeliszk”, melynek félbehagyták a kitermelését, mert az obeliszk a kifaragása közben megrepedt. Természetesen a mai technológiák alkalmazásával is nagyon nehezen lehetne egy ilyen súlyú obeliszket elszállítani és felállítani, pontosan ezért övezi rejtély, hogy ezeket miként tudták megtenni az ókori technológiákkal. Jelenleg az egyetlen logikus magyarázat, hogy nem emberi tudás áll mögötte….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük