Reading Time: 4 minutes

A napokban több vitaindító poszt is született arról a közösségi platformokon, hogy ki miért válassza illetve ne válassza Egyiptomot úticélként. Természetesen mindenkinek más a véleménye, hogy miért pont Egyiptomba utazzunk és ez így rendben is van. A 8 TIPP A TÖKÉLETES AJÁNLATKÉRÉSHEZ bejegyzésemben is hangsúlyoztam azt, hogy elengedhetetlen azt a kérdés feltenni magunknak, hogy:

Mi a cél?

Teljesen felesleges arról vitatkozni, hogy miért jó Egyiptomba utazni, mert kicsi arra az esély, hogy a beszélgetőpartnereddel megegyezik a véleményetek így ismeretlenül. Az elmúlt években nagyon sok család választotta a Vörös-tenger valamelyik üdülőparadicsomát, mert nagyon jó ár-érték arányban lehet egy hetet csodálatos élővilágú tengerben, garantált jó időben, all inclusive ellátással, viszonylag rövid repülőúttal foglalni. Tehát, ha csak az a cél, hogy van egy bizonyos keretösszegünk a nyaralásra és mindegy melyik országba utazunk, nagy valószínűséggel előbb találunk megfelelő ajánlatot Egyiptomban, mint Görögországban vagy akár Spanyolországban ugyanazokkal a feltételekkel.

A “kedvező áron, homokos tengerpart, jó idő legyen és all inclusive ellátás” célnak tökéletesen megfelel egy egyiptomi nyaralás akár az egész családnak. Ha ez a célod, erre megfelelő lesz Egyiptom úticélnak.

Nagyon sok olyan Utazót ismerek, aki akár 5-10 alkalommal is nyaralt már Hurghadán vagy Sharm El Sheikh-en, de a Piramisokat még nem látta. Lehet, hogy ez nekünk Egyiptom fanatikusoknak furcsa, de Ő tökéletesen boldog a tengerparti pihenéssel. Miért kellene ettől bárkit is megítélni, hogy ne menjen akkor Egyiptomba, ha nem szereti az ottani kultúrát vagy a történelmi látnivalókat?

Meg kell hagyni Mindenkinek a lehetőséget, hogy azt a feltöltődési formát válassza, amire Ő vágyik.

Ebben az esetben, ha egy megadott keretösszeggel, általában a legolcsóbb hotelek között válogatunk, akkor is ugyanúgy egy 4* vagy 5*-os hotelről beszélünk a minősítését tekintve, mint egy drága felsőkategóriás hotel esetében. A csillagszámok megegyeznek, azonban az ár és a minőség nem. A legtöbb panasz, csalódottság, felháborodás abból ered, hogy a foglaláskor választott 4* vagy 5* jelöléssel mi megnyugtatva érezzük magunkat. Hiszen sokszor hallottuk azt a mondatot jótanácsként az ismerőseinktől: Egyiptomba nem szabad menni 4*-nál alacsonyabb szállodába! (Megj.: van néhány 3*-os hotel, de a magyarországi kínálatban valóban elenyésző. 1* vagy 2*-os hotel pedig egyáltalán nem is foglalható… – a Szerk.) Ha lefoglaltuk a 4*-os vagy 5*-os hotelünket, innentől kezdve a legtöbb esetben szertefoszlik az emlék, hogy valójában mennyit fizettünk ki az egyhetes, repülős, korlátlan étel- és italfogyasztással járó tengerparti pihenésünkért a Fáraók Földjén.

… Landol a repülőgépünk Afrikában, kinyílik a repülőgép ajtaja és megérezzük a forró szelet, a perzselő napot, megcsap a jellegzetes “Egyiptom illat” és kezdődhet a szabadság, pihenés, feltöltődés. Megérkezünk a szállodába, belépünk a főépületbe, a Pincérek érkeznek a Welcome drink-kel, másra sem vágyunk, csak arra, hogy végre szobát kapjunk, átöltözhessünk és felfrissíthessük magunkat az – általában hajnali – utazás után. Fáradtság, egy kis türelmetlenség és máris kritikus szemmel ellenőrizzük a kilincset, a fürdőszoba burkolatát, a szekrényajtókat, a légkondícionáló berendezést és a rögtönzött szállodamenedzsmenti képesítésünkkel újravizsgáztatjuk a hotelt és azonnal elveszünk egy csillagot, sőt akár kettőt is. Első kérdés: Ez 5*? Ez?! Én 5*-os hotelt foglaltam, és nem azt kaptam.

A legeslegnagyobb csapda, hogy elvárjuk azon az áron amin mi foglaltunk azt az 5*-os minőséget, amit mi a saját elképzelésünk, neveltetésünk, álmaink szerint 5*-osnak gondolunk. Minden viszonyítás kérdése. Az az Utazó, aki otthon is szerényebb, egyszerűbb körülmények között él, és hosszú évek alatt összekuporgatott pénzét fordítja egy olcsóbb 4*-os vagy 5*-os hotelben töltött nyaralásra, garantáltan nem fogja a hibákat keresni, mert az a fontosabb, hogy valóra váltotta az álmát, kiszolgálják, a tengerparton pihenhet és az otthoni színvonalnál ez is valószínűleg magasabb. Aki tisztában van vele, hogy ennyi a keret, és ebből ez a színvonal fizethető meg, az ebből fogja kihozni a maximális élményeket. Mert reálisan lát. Sokszor az egész utazási csomag ( Repülőjegyek egy hét szállással, transzferekkel, asszisztenciával, korlátlan étel- és italfogyasztással, közvetlen tengerparti elhelyezkedéssel, animációs programokkal, mozgásórákkal, műsorokkal, bulikkal, és még folytathatnánk) ugyanannyiba kerül mintha csak egy repülőjegyet vennénk Hurghadára. Ha belegondolok, össze sem tudom számolni, hogy mennyi ember dolgozik azon, hogy az egy hét alatt én valójában Vendégként érezzem magamat. A pincérek, a takarítók, a szakácsok, a kertészek, az idegenvezetők, a sofőrök, a programszervezők, és még sokan mások a magyarországi átlagfizetések töredékéért. Akkor hány részre is oszlik az az átlagos napi díj egy hét alatt? Ha azt vesszük példaként, hogy 120-150 ezer forintból megvan egy ilyen típusú utazási csomag, a naponta 15-18 ezer forintból irreális elvárni egy kifogástalan, makulátlan, minden igényt maximálisan kielégítő luxusnyaralást. Attól mert olcsó, nem törvényszerű, hogy rossz legyen! Egyszerű, de tiszta hotel, barátságos személyzettel, nem csak pénztárcabarát hanem praktikus választás is lehet annak, aki például sok kirándulást tervez vagy akár búvárkodni megy.

Semmi esetre sem szabad megbélyegezni azt az Utastársunkat, aki olcsóbb hotelt választ. Senkinek nem látunk bele a pénztárcájába, sem az életébe, hogy mennyit dolgozott ezért az utazásért és mennyi áldozatot hozott, hogy akár a gyermekeit, a családját is elvihesse nyaralni.

Közhely, de örök igazság, hogy

az együtt töltött élményekre fogsz emlékezni.

Ha már ott vagy, és első látásra csalódtál, elkeseredtél, hogy ez az 5* nem 5*, akkor sincsen minden veszve. A borravaló a recepción (10-15 $) sokszor megoldja a szobacsere problémáját, és ez a gond kipipálva. A takarítófiúknak adott 1-1$ az esetleges homokszemeket is eltünteti a padlóról, és virágszirmokkal, törülköző kompozíciókkal fogják barátságosabbá tenni az egyszerűbb szobát. Ha a főétterem ételválasztékát a hét folyamán egyhangúnak érzed, a legtöbb a’la cart étterem heti egy-egy alkalommal az all inclusive ellátás részeként igénybe vehető így máris van egy kis változatosság a svédasztalos választék mellett. Ha végképp nem lehet megoldani semmit, hívd segítségül az Idegenvezetődet, mondd el a problémádat és az együttműködéseddel biztos vagyok benne, hogy találtok megoldást.

Sokan még csak álmodni sem mernek arról, hogy egyszer a tengerparton nyaralhatnak.

Általunk lesz az utazás álmaink nyaralása, mert mi tesszük felejthetetlenné.

Ha az az utazásod célja, hogy Egyiptomban, a Vörös-tenger partján nyaralj akár a barátaiddal, akár a családoddal, akár egyedül és minderre nem szeretnél sok pénzt elkölteni, akkor alacsony költségvetésű, mégis a már felsorolt adottságokat teljesítő hotel Neked jó választás lesz. A sok elérhető beszámoló és mi is segítünk olyan szállodát találni ami tiszta, egyszerű, és a célnak megfelelően tökéletes helyszín. Akár azért választod mert sok kirándulást tervezel és nem sok időt leszel a szállodában, akár ha ez fér bele a költségkeretbe. Egy a titok. Ha nem várod el ugyanazt a színvonalat egy egyszerűbb hoteltől, mint amit csak egy felsőkategóriás hotel tud teljesíteni nem fogsz csalódni. Ha mégis megoldandó és megoldható problémákkal találod szemben magadat, hidd el, hogy Egyiptomban mindenki igyekszik segíteni, akár egy mosolyod miatt is!

…folyt. köv.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük