Reading Time: 2 minutes

Luxor arabul: الأقصر al-Uqsur.
A lakosság száma kb. félmillió, a város terülte 416 km2.

Luxor ókori neve: Théba. Luxori gyakran úgy jellemezik, mint a “a világ legnagyobb szabadtéri múzeuma”. Két különleges templommal büszkélkedhet a karnaki és luxori templomokkal. A várost a nílus szeli ketté, eléggé elválasztva egymástól a két oldalt, hiszen hidakból sajnos nem bővelkedik a város. Ha valaki a nyugati oldalról átszeretne jutni a keletire vagy éppen fordítva, akkor két lehetősége van. Vagy tesz egy óriási kerülőt a hídig, vagy motorcsónakkal vagy valami vízijárművel kel át a másik oldalra. Az utóbbi semmilyen problémát sem okoz, hiszen számtalan vízitaxi közlekedik a Níluson.

Turisták ezrei a világ minden tájáról érkeznek évente, hogy meglátogassákl a város műemlékeit, ez nagyban hozzájárul Luxor gazdaságához.

Luxor – az ősi város Théba – volt a nagy Egyiptom fővárosa az Új Királyság során. A dicső város volt Amon-Ra Isten “székhelye”. 

Luxornak forró sivatagi klímája van. Asszuánban és Luxorban melegebb van nyáron, mint bármelyik másik egyiptomi városban. Asszuánnak és Luxornak közel azonos a klímája. Luxor az egyik legforróbb, legnaposabb és legszárazabb város a világon. Átlagos magas hőmérséklet meghaladhatja a 40 ° C fokot. Nyáron (június, július, augusztus), míg az átlagos éjszakai hőmérséklet 22 ° C fok felett marad. A nyár hosszú, elhúzódó és rendkívül forró. A tél rövid és meleg. Télen nagyon kellemes és élvezetes itt tartózkodni, miközben nyáron elviselhetetlen a forró és lángoló napsütés. Luxor éghajlata rendkívül száraz egész évben, alig esik némi csapadék. A város egyik legszárazabb a világon. Az átlagos relatív páratartalom 39,9%, mely telente 57%, de nyáron csak 27%. Luxor az egyik legalkalmasabb hely arra, hogy télen a magyarországi hideg elől elmenekülve napfürdőzhessenek az ide látogatók. Ehhez természetesen többféle utazást is kínálunk, de a legmegfelelőbb a Théba elnevezésű utunk.

Az éghajlat Luxor rendkívül tiszta, világos, napos egész évben, minden évszakban, alacsony szezonális ingadozás, körülbelül mintegy 4000 órányi éves napsütés, nagyon közel a legmagasabb elméleti napfénytartam. Luxor az egyik legnaposabb hely a Földön. A legforróbb feljegyzet hőmérséklet 1991. május 15-én volt 50 ° C, a leghidegebb viszont 1989. február 6-án  -1 ° C fok volt.

A luxori gazdaság, mint sok más egyiptomi városban, nagyban függ a turizmustól. Ezenkívük sok embert foglalkoztatnak a mezőgazdaságban, melynek fő terménye a cukornád. Ha Ön egy nílusi hajóúton vesz részt és azt látja, hogy uszályokon valami furcsa hengeres szárú növényt szállítanak, akkor az nem más, mint a cukornád.

Luxor saját nemzetközi repülőtérrel rendelkezik.

Luxor tömegközlekedése főleg a buszjáratok a jellemzőek, melyek inkább a keleti oldalon közlekednek. A turisták számára természetesen a taxik vagy lovasfogatok használatát javasoljuk. A lovasfogatok romantikusok és remek szórakozás róluk megnézni a várost. A helyi vezetés szabályozta a taxik életkorát és minőségét, így egyiptomi viszonylatban a luxori taxik jó minőségűnek tekintendőek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük