Reading Time: 2 minutes

Az első múzeum alapítva: 1858, Kairó – Bulaq
A jelenlegi múzeum építésze: Marcel Dourgnon

Miután az egyiptomi kormány megelégelte, hogy fosztogatják Egyiptom műkincseit és azokat külföldre szállítják, ezért 1835-ben hozta létre az Egyiptomi Régészeti Hatóságot, hogy véget vessen ennek a folyamatnak. Az Egyiptomi Múzeum ősének tekinthető első múzeumot 1858-ban nyitották meg Kairó, Bulaq elnevezésű részén. Az induló gyűjtemény a maihoz képest teljes mértékben elhanyagolható. A múzeum 1880-tól átköltözött Iszmáil pasa gízai házába. A mai Egyiptom Múzeum – II. Khedive Abbáz Helmy uralkodása alatt – 1902. november 15-én nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt, ami az akkori kor legmodernebb építészeti megoldásait felhasználva készült, Marcel Dourgon tervei alapján készült. A múzeumnak nemcsak az épülete számított a legmodernebbnek, de ez volt a világ első olyan múzeuma, mely valódi múzeumi funkciókkal jött létre.

Az alapkőletétel 1897. április 1-jén volt. Mind az alapkőletétel évszáma, mind a megnyitás évszáma olvasható a múzeum homlokzatán.

Az Egyiptom Múzeum vöröstéglás épülete rejti a világ leggazdagabb egyiptológiai gyűjteményét. A múzeumban körülbelül 150 000 tárgy van kiállítva, és több, mint százezret őriznek az alagsori raktárakban.

A múzeumnak két emelete van, az első emeleten főleg szobrok, szarkofágok vannak elhelyezve időrendi sorrendben. A felső szinten pedig, pl. Faihtoa különböző régészeti gyűjteménye, a leghíresebb egyiptomi Fáraó, Tutanhamon műkincsei és Tanis kincsei, amellett két termében a királyi múmiák találhatók.

A múzeum legfontosabb műtárgyai: a Narmer király palotája, Khufu király szobra, Tutankhamon király maszkja és számos királyi kincs.

A múzeumban a hely kínálat nagyon jó, szélesek a lépcsők és a folyosók, a műtárgyak jól megközelíthetőek. Fényképezni a múzeumban csak az erre érvényes jegy megvásárlásával engedélyezett.

A 2011-es forradalom idején, a múzeum közvetlen szomszédságában álló több emeletes pártházat felgyújtották. Az így kialakult zavargásokban civilek védtek meg a múzeumot a fosztogatásoktól.  Zahi Hawass szerint a tüntetők két múmiát is megsemmisítettek. Több műtárgyat is rongálás ért, többek között Tutanhamon aranyozott szobrai is megsérültek (XVIII. dinasztia, kb. i. e. 1330).

Sajnos, az Egyiptom Múzeum épülete és a múzeum technikai felszereltsége már nem felel meg a mai kor modern múzeumaival szemben állított elvárásoknak, részben ezért az egyiptomi kormány egy új egyiptomi múzeum építését rendelte el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük