Reading Time: < 1 minute

Kom el-Shoqafa katakombái, az 1. században épült a több mint 300 múmia sírjául szolgáló Kom el-Sugafa katakombái (földalatti sírkamrák) kezdetben mindössze egy gazdag családnak épült. Bár úgy vélik, hogy a katakombák mindössze egy család számára épültek, de nem világos, hogy miért bővült a terület, hogy számos más vallást is befogadhassanak. Egy logikus és valós magyarázat, hogy a család nem egy vallásban találta meg az „igazát”, hanem több vallásból csipegették össze a saját világukat.

A Kom el-Shoqafa szó szerint „halomrongy”-ot jelent. A katakombákat teljesen véletlenül fedezték fel 1900-ban – mint megannyi dolgot Egyiptomban -, mikor egy szamárral húzott szekér beleesett egy gödörbe.

A katakombákban látható szakállas kígyó, rajtuk Alsó- és Felső-Egyiptom koronájával.  A katakombákban fellelhetőek a szokásos, temetkezéssel kapcsolatos Istenségek, melyek görög-római motívumokkal keverednek. Például van olyan egyiptomi szobor, mely görög vagy római stílusú ruhában van.

A katakombák az ősi Egyiptom mítoszainak erejét demonstrálják bemutatván, azt hogy az évszázados görög és római uralom alatt is mennyire fennmaradtak ezek a mítoszok.

A katakombák egy hatoszlopos központi tengellyel rendelkeznek, ahol csigalépcső vezet a mélybe. A katakombák három szintből épült fel, sajnos a legalsó szint talajvíz miatt nem látogatható. A legalsó szint kivételével a zegzugos katakombák jól bejárhatóak, sok az érdekes, egyedi díszítés, de nem utolsó sorban hátborzongató, de egyben érdekes élmény bejárni az egykor holttestekkel zsúfolt temetkezési helyet…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük