Reading Time: < 1 minute

Memnón-kolosszusok, III. Amenhotep Fáraó két gigantikus ülőszobra, melyet 3400 éve állítottak az ókori Thébában, a Nílus nyugati partján a mai Luxor városával átellenben.

A két kolosszus eredetileg Amenhotep templomának bejáratánál helyezkedett el, arccal a Nílus felé. A templom az ókori Egyiptom legnagyobb temploma volt, de sajnálatos módon az építése után alig kétszáz évvel le kellett bontani, mert a Nílus túl közel volt, és a folyó évenkénti áradása olyan károkat okozott a templomban, melyek helyrehozhatatlanok voltak.

A szobrok méreteivel, súlyával kapcsolatban nagyon eltérő adatok érhetőek el. Az információk alapján 16-28 méter közötti a magasságúk. Egyes állítások szerint a szobrokat egyetlen kőtömbből faragták ki, így a súlyuk az ezer tonnás nagyság rendbe esik. Ezzel pedig van néhány probléma. Először az alapanyaga nem a környékről származik, így távolabbról kellett ideszállítani, egészen pontosan Kairó mellől. Ilyen súly esetében, az akkori korban az teljességgel lehetetlen volt (a mai ismereteink alapján). Így aztán megint jönnek azok az elméletek, hogy a szobrokat nem emberek építették fel…

A szobrok egy földrengésben sérültek meg, ami megnehezíti az elkészítésének körülményeit tisztázni.

Ami biztos, hogy a szobrok zenéltek hajnalban, azaz fütyülő, sípoló hangot adtak ki magukból. Sajnos miután egy földrengés miatt megsérültek és újjáépítették őket, a zenéjük megszűnt.

Luxort érintő utazásaink kihagyhatatlan részét képezik a szobrok megtekintése.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük