Reading Time: 4 minutes

A COVID-19 koronavírus-járvány bekövetkeztében számos kérdés merül fel az Utazóinkban, melyekre igyekszünk naprakész válaszokkal és 0-24 tájékoztatással szolgálni. Összegyűjtöttük az elmúlt hetek leggyakrabban elhangzott kérdéseit, hátha segíteni tudunk a felelős döntés meghozásában.

Cikkünket folyamatosan frissítjük, ha bármilyen új információ érkezik hozzánk.

Veszélyes most utazni? Valóban az a jobb döntés, hogyha lemondom vagy módosítom az utazásom időpontját?

Mi senkit nem tudunk és nem is szeretnénk le- illetve rábeszélni az utazására. A megszokott foglalási időpont az egyiptomi körutazásainkra általában a tervezett indulás előtti minimum 2-3, de esetenként 6 hónap. Így aki most márciusban illetve áprilisban utazna, 98%-ban már több hónapja készül, várakozik, a szabadságok kikérve, így érthető, hogy nehéz a döntés a lemondás mellett, főleg a gyerekekkel utazóknak. Mivel az általunk kínált utak nem olcsó kategóriás csomagok, így abszolút érthető, hogy a mérleg serpenyőjében mindkét oldalon nyomós érvek és indokok vannak pro és kontra. Az utazás kiválasztásától és lefoglalásától kezdve a legtöbb Utasunkkal kialakul egy személyes hangvételű kapcsolat és éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a tőlünk telhető minden segítséget megadjunk Önöknek. A helyzet az egész Világ számára új fajta megoldandó problémákat vet fel és olyan helyzet állt elő, amelyre semelyik fél nincsen befolyással. Az elmúlt heti tapasztalataink alapján mind az egyiptomi mind az itthoni partnercégeink maximális együttműködést tanúsítottak, melyet nagyon köszönünk. A hosszú hónapok óta tartó készülődés, az akár évek óta spórolt utazásra szánt pénz befizetése nem éri meg azt, hogy félelemmel és aggódással telve éljék meg a várva vált utazásukat. Nekünk sem az az érdekünk, hogy Önök aggódással és frusztrációval induljanak el. Azt szeretnénk, hogy felhőtlenül élvezzék az utazást, így attól függetlenül, hogy fizikailag lehetséges jelen pillanatban (nincs ki- és beutazási tilalom sem Egyiptom sem Magyarország részéről, minden látnivaló látogatható és nincsenek korlátozások Egyiptomban a turisztikai célpontokon, az EgyptAir belföldi- és külföldi repülőjáratai is menetrend szerint közlekednek) mégsem győzködünk senkit arról, hogy utazzon el mindenáron. Veszélyes vagy sem? Bárkivel, bármikor bármi történhet bárhol az egész Világban. Járvány ide vagy járvány oda. Azonban ha már megvan a lehetőségünk a megelőzésre, és figyelembe véve azt, hogy súlyos és nem mindennapi helyzet van, akkor felelősségteljes gondolkodással hozzuk meg a döntést. Ha valaki pedig úgy dönt, hogy utazik akkor pedig kérjük, hogy az ajánlott védekezési protokollnak kint is és itthon is tegyen eleget mindannyiunk érdekében.

Lemondjam az utazásomat, amit foglaltam?

Mivel a fent említettek alapján partnereink és kollégáink mindent megtesznek a mindenki számára elfogadható megoldás megtalálásának érdekében, így a helyzetre való tekintettel kedvező átfoglalási konstrukciót vezettünk be, melyet weboldalunkon megtekinthetnek. Ezt figyelembe véve mi mindenkinek azt javasoljuk, hogy a lemondás helyett az átfoglalás mellett döntsön. Az utazás lemondása az Általános Szerződési Feltételek szerinti kötbérsáv alapján lehetséges, így abszolút költséghatékonyabb megoldás az alternatív időpont kiválasztása. Az útlemondási, vagyis sztornó biztosítás csak abban az esetben fedezi a befizetett költséget (típustól függően önrésszel vagy önrész nélkül), hogyha valamely Önöket érintő egészségügyi okból, betegségből kifolyólag ellehetetlenül az utazásuk. A járvány miatt kialakult krízishelyzetre vonatkozóan vagy félelemre alapozva nem lehet érvényesíteni az útlemondási biztosítást.

Hol tudok arról tájékozódni, hogy az Egyiptomba történő beutazás lehetséges-e? Mi történik, hogyha valamilyen lezárás miatt hiúsul meg az utazásom?

A külügyminisztérium oldalán folyamatosan frissülnek az információk, így ha bármely országot besorolják az “I.-es, azaz utazásra nem javasolt térségek” közé, azt ezen az oldalon azonnal közzé teszik. Hogyha a légitársaság függeszti fel a járatait, arról azonnali hivatalos értesítés keretein belül tájékoztatjuk utasainkat. Abban az esetben, hogyha a két ország közötti be- és kijárást megtiltják, a kormány rendelkezése szerint járunk el. A rendelkező jogszabályok ismertetését a D.A.S. jogszervíz tolmácsolásában itt olvashatják el. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez is rengeteg kérdés érkezett be ezügyben, melyekre a válaszaikat egy csokorba gyűjtötték itt.

Amennyiben kiutazom és karanténba kerülök vagy megbetegszem az utasbiztosításom fedezi az orvosi költségeket?

Erről minden esetben annál a szolgáltatónál tud érdeklődni, ahol a biztosítását megkötötte. Irodánk az Európai Biztosító Zrt.-vel van kapcsolatban, akinek az állásfoglalását itt tették közzé. Érdemes folyamatosan ellenőrizni az aktuális szabályozást, mert sajnos az útlemondási biztosítással olyan sok visszaélés volt, hogy folyamatos szigorításokat kellett életbe léptetniük. Azonban itt is felhívjuk figyelmüket – ami nem csak a mostani időszakra érvényes – , hogy ne induljanak el az utazás teljes időtartamára szóló Baleset- betegség- és poggyászbiztosítás nélkül külföldre.

Hogyha kinttartózkodásuk ideje alatt lép érvénybe valamilyen Önöket jelentősen befolyásoló rendelet akár Magyarországon akár Egyiptomban, minden esetben tájékoztatást adunk azonnal, ezért is kérünk mindig foglaláskor leadni olyan mobilos elérhetőséget, amelyen külföldön is elérhetőek. Kinttartózkodásuk alatt folyamatos asszisztencia áll rendelkezésükre, szakképzett idegenvezetőink és partnercégünk bármely bekövetkező változást azonnal jelez, akár a kormány, akár a turisztikai hivatal részéről érkezik.

Bizonytalan vagyok az új utazás lefoglalását illetően, várjak még?

Mi mindannyian bízunk benne, hogy a tőlünk telhető legnagyobb odafigyeléssel rövid időn belül túl leszünk ezen a kritikus, utazásokat befolyásoló időszakon. Egyelőre májusi indulású utazásokig bezárólag tartjuk nem javasoltnak az utazások lefoglalását, mert nem tudhatjuk, hogy az országunk vezetése milyen döntéseket fog hozni a ki- és beutazási szabályokat illetően és cél, hogy minél hamarabb győzedelmeskedjünk a vírus felett, így nagyon óvatosan kell élnünk a mindennapjainkat, hogy ne adjunk lehetőséget a vírus további terjedésének. Nílusi hajóútjainkra és körutazásainkra a kiemelt időszakot a szeptembertől májusig tartó időszak jelenti és ezáltal, hogy a tavaszi utazásaink nagy részét őszre foglaltuk át, így jelentősen megfogyatkoztak a szabad helyeink őszi indulásainkra és az őszi szünetre is. Mivel utazásainkat az EgyptAir menetrendszerinti járataival bonyolítjuk le, létszámtól függetlenül heti rendszerességű indulással, így járatösszevonásokra nem számítunk. A tervezett időpontok szerint várjuk foglalásaikat a nyári-őszi szezonra.

Úgy olvastam, hogy biztosan nagy akciókra lehet majd készülni az év további részében, ez igaz?

Azok az Utazásszervezők akik charter járatokon bérelnek helyeket, vagy akár az egész repülőgépet, Ők mindig a saját büdzséjükhöz és üzletpolitikájukhoz igazítva tudnak akár last minute, akár first minute akciókat kihirdetni. Azok az Utazásszervezők – köztük mi is – akik menetrendszerinti járatokkal utaztatnak, fix költségű repülőjegyekkel dolgoznak. Az útlemondások és a közös teherviselés miatti kiadások után mindenkinek utol kell érnie magát, így nem opció erre várni, hogy hatalmas akciók és leárazások lesznek a későbbi indulásokra véleményem szerint. Logikusabb úgy készülni, hogy drágulás várható majd az utazási csomagokat illetően, de ez természetesen függ attól is, hogy milyen típusú utazást nézünk. Hogyha most van egy jó áron foglalt utazása, semmiképp sem javasoljuk a lemondását főleg nem a későbbi augusztus, szeptemberi időpontokra. Részünkről a kialakult helyzet miatt az előfoglalási időszakunk meghosszabbításával fogunk készülni, amelyeket a nyári-őszi körutazásainkra lehet majd érvényesíteni. Ezt hamarosan meghirdetjük weboldalunkon.

Zárt Facebook csoportunkban is folyamatosan közvetítjük az aktuális híreket, és nem utolsó sorban utazási tippekkel, hasznos tudnivalókkal jelentkezünk mindig, hogy az otthon töltött időszakban legalább lélekben egy kicsit Egyiptomban legyünk és készülhessünk együtt a későbbi utazásainkra. Ha még nem tagunk, várjuk itt sok-sok szeretettel.

Végezetül pedig ezúton is köszönjük mindannyiuknak, minden Utazási Irodában dolgozó Kollégám nevében, hogy ilyen empátiával és türelemmel működnek velünk együtt a megoldás érdekében.

Megválaszolatlan kérdés vagy tanács kérése esetén várjuk hívását a +36 1 398 8880 számon vagy az info@nilustravel.hu e-mail címünkön. Irodánk változatlanul a már megszokott munkarendben működik, tekintettel arra, hogy eddig is online áltunk Utasaink rendelkezésére, így változatlanul elérhetőek vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük