Reading Time: 3 minutes

Összes igazolt eset: 850

Aktív eset: 619

Gyógyult eset: 179

Halálos eset: 52

Március 28.

Lezárásra kerültek a tengerparti strandok Alexandriában és a Ain Sokhna-ban is.

Március 25.

A március 24-ei kormányrendelet alapján a Kairói Magyar Nagykövetség is nyilvánossá tette a szabályozást, melyről itt írtunk bővebben.

Március 24.

Egyiptom 4 fő mobilszolgáltatója 250 000 doboz élelmiszert biztosít egy millió rászoruló család számára. Az online oktatás elősegítésére kedvezményes csomagokat biztosítanak, ingyenes böngészést kínálnak oktatási platformokon. Több intézkedéssel segítik az elektronikus ügyintézését. A magasfokú készültség érdekében 1 milliárd egyiptomi fontot biztosítanak az Egészségügyi Minisztérium részére, orvosi eszközök beszerzésére és a megelőző intézkedésekre.

A kormány új rendeletei:

  • kéthetes kijárási tilalom este 7 óra és reggel 6 óra között
  • leállítják a tömegközlekedést és a privát szállítást
  • zárva tart minden üzlet délután 5 órától reggel 6-ig, csütörtökön és pénteken teljes zárvatartás (kivételt képeznek a pékségek, gyógyszertárak és élelmiszerboltok)
  • két hét zárvatartás minden szórakoztató jellegű üzletnek
  • minden étterem zárva tart, kivéve a házhozszállító cégek
  • minden kormányzati szolgáltatást két hétre felfüggesztenek, kivéve az egészségügyi szolgáltatásokat
  • bezárnak a sporklubok
  • további két héttel meghosszabbították az iskolák bezárását
  • munkavégzés csökkentett alkalmazotti számmal április 1. után további 15 napig (kivéve kórházak, orvosi központok)

A szabályok megsértése esetén 4000 egyiptomi fonttól kezdődő pénzbírságra lehet számítani.

Március 23.

Fokozódnak a járvány elleni beavatkozások: ellenörző pontokat létesítettek, ahol az áthaladó járművek fertőtlenítésére; az állami és középületek mellett a tömegközlekedési eszközöket, az utcákat is folyamatosan sterilizálják. Az áruházakban és élelmiszerüzletekben a dolgozók maszkban, kesztyűben dolgoznak, több nagy élelmiszerbolt bejáratánál testhőmérséklet mérést végeznek. Az évenkénti szaúd-arábiai zarándoklatra utaztatás helyett Mohamed Mokhkhtar Gomaa miniszter 50 millió egyiptomi fonttal segíti azokat az illegális munkavállalókat, akik a munkahelyek létszámcsökkentése miatt elvesztették a munkájukat és felhívja a figyelmet a segítségre szorulók támogatására.

Március 22.

Sisi elnök beszédében nyomatékosan felhívta az egyiptomiak figyelmét arra, hogy tartsák be a szabályokat és a szigorításokat a járvány megfékezése érdekében: elkötelezettségre, fegyelemre, komolyságra és felelősségvállalásra van szükség. Figyelmeztette a lakosságot, hogy ne halmozzanak fel készleteket, mert minden élelmiszerből megfelelő mennyiségű tartalék van. Korábban bejelentette, hogy 100 milliárd egyiptomi font alapot hozott létre a járvány kitörése esetén szolgáló kormányzati terv finanszírozására. Az egyiptomi hadsereg nagy erőkkel fertőtleníti a közterületeket.

Március 21.

Az egyiptomi kopt ortodox egyház kijelentette, hogy a koronavírus-járvány megakadályozása érdekében bezárja az egyházakat országszerte. A mecsetek is bezárták kapuikat a járvány megfékezése érdekében.

Március 19.

Egyiptom szünetelteti a színházak és a mozik nyitvatartását is. Este 6 órától reggel 7 óráig minden étterem, kávézó, éjszakai bár, szórakozóhely, mozgóbüfé, kaszinó, üzletközpont bezár országszerte.

Március 18.

A szállodákban általános takarítást és teljeskörű fertőtlenítést rendeltek el a napokban. Az ott dolgozók nem mehetnek haza a családjukhoz, ezzel is megakadályozva a vírus esetleges terjedését.

Március 17.

Felfüggesztésre kerülnek a belföldi járatok is, az idegenforgalomban dolgozók (szálloda, étterem, bazár) köteleziző izolációját rendelték el a vírus megfékezésére.

Március 16.

A kormány bejelentette, hogy március 19. és március 31. között leállítja a légiforgalmat. A Szaúd-Arábiából a Vörös-tengeren át bejövő személy és teherforgalmat is leállították.

Bezárták a konditermeket, sportcentrumokat, tilos a közösségi vízipipázás.

Március 15.

Egyiptom elrendelte az óvodák, iskolák és egyetemek bezárását 2 hétre.

Március 13.

Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy egy fő felépült, további 13 főt fertőzöttként tartanak nyilván, így a teljes szám 93 fő. Ezen a napon Tunézia is lezárta a határait az Egyiptomból érkezők elől, és a hazaérkezőknek karantént rendelt el.

Március 12.

Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette a második halálos esetet. A fertőzöttek száma 80 fő.

A repülőjáratok esetében nem csak az utastereket, hanem a csomagtereket is fertőtlenítik. A repülőtér közterületeivel együtt.

Március 9.

A WHO bejelentette, hogy 56 esetet tartanak nyilván Egyiptomban. Az Egyiptomi Turisztikai Hivatal bejelentette, hogy 3 szállodai dolgozónál is kimutatták a vírust.

Március 8.

Az első halálos áldozat egy 60 éves német állampolgár, Hurghadán.

Március 7.

A hatóságok bejelentették, hogy a hajó fedélzetén tartozkódó 45 főnek pozitív lett az eredménye. A hajót karantén alá tették Luxor közelében.

Március 6.

Az Egészségügyi Hivatal bejelentette, hogy 12 új esetet tartanak nyilván. MS River Anuket vagy Asara néven ismert nílusi hajó személyzete közül kerültek ki. A vizsgálatok szerint a vírust egy tajwani-amerikai turista terjesztette a hajón.

A kormány bevezette, hogy minden Egyiptomba érkezőnek kötelező kitöltenie egy adatlapot, amely egészségügyi állapottal kapcsolatos kérdésekről szól. Valamint érkezéskor mérik az utazók testhőmérsékletét.

Március 2.

Kuvait bejelentette, hogy minden Egyiptomból érkezőnek kötelező az egészségügyi vizsgálat a kornavírusos fertőzöttség kiszűrése miatt.

Március 1.

Qatar betiltotta az Egyiptomból történő beutazást országába, kivéve a saját állampolgárainak. Egyiptom bejelentette a második esetet, akinél kimutatták a koronavírus fertőzöttséget.

Február 28.

Egyiptom hivatalosan is megcáfolta a feltevést, hogy elhallgatná a koronavírusos fertőzöttek számát.

Február vége – március eleje

Több külföldi állampolgárnál állapítottak meg koronavírus-gyanús tüneteket akik ezt megelőzően Egyiptomban jártak – Egyesült Államokból, Tunéziából, Franciaországból, Kanadából,

Február 14.

Az első koronavírus által fertőzött kínai állampolgár jelentése a Kairói Nemzetközi Repülőtérről. A karanténba helyezés után a lehetségesen vele érintkezettek kiszűrése, az eredményeik negatívak lettek.

Január 26.

Egyiptom leállította a Kínából érkező légiforgalmat

Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Egypt
EgyptIndependents, Egypttoday

FONTOS LINKEK:

📌 Kairói Magyar Nagykövetség vészhelyzeti elérhetőségei
https://bit.ly/3ac3UPf

📌 Hivatalos tájékoztatónk a már meglévő foglalásokhoz
https://bit.ly/3df0VY3

📌 Gyakran Ismételt Kérdések: Utazás + Koronavírus
https://bit.ly/38Wbkoo

📌 Konzuli Szolgálat weboldala a Koronavírusról
https://bit.ly/3d9ewjM

📌 IATA – Nemzeti Légiszállítási Szövetség híroldala
https://bit.ly/38WcxvW

📌 A Magyar Kormány weboldala a Koronavírusról
https://bit.ly/3929suc

📌 Konzuli Szolgálat – utazás Egyiptomba
https://bit.ly/2vyODZP

🌎TÉRKÉP A KORONAVÍRUS TERJEDÉSÉRŐL HTTPS://BIT.LY/2WSMIQ0 🌎

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük