Reading Time: 4 minutes

Egyiptom talán egyik legismertebb temploma az Abu Szimbeli templomok. Összesen két templom található itt, de szinte az összes fotón, mely az Abu Szimbeli templomokat ábrázolja, csak a II. Ramszesz számára épített „nagy” templom látható, mely könnyen felismerhető a bejáratnál található 4 db hatalmas II. Ramszeszt ábrázoló ülő szoborról (a lábainál felesége és szülei szobrai láthatóak).

Abu Szimbeli templomok

Az Abu Szimbeli templomok a Nasszer-tó nyugati oldalán fekszenek, mintegy 280 km-re Asszuántól. A templomokat II. Ramszesz parancsára építették az i.e. 13. században. A templomok eredetileg nem a mostani helyükön voltak találhatóak, de az asszuáni nagy gát megépítése után víz alá kerültek volna, így 1963-68 között költöztették a mai helyükre, mely 64 méterrel magasabban fekszik az eredeti helyüknél. A templom szétdarabolása és újjáépítése nem kis mérnöki feladat volt, hiszen sok része a templomnak könnyen szétbomló homokkőből készült. De végül is sikerült a templomot teljes egészében változatlan formájában áthelyezni az új helyére. A munkálatok svéd szakemberek tervezték meg és összesen 1036 darabra vágták a templomot, melybe összesen 17000 lyukat fúrtak és mintegy 180 méterrel helyezték odébb. Az egyes darabok hét és harminc tonna közötti súlyúak voltak. A templomok szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján.

A templomokat Giovanni Battista Belzoni olasz kalandor szabadította meg a templom bejáratát betemető homoktól 1817. augusztus 1-én és így betudott jutni a templom belsejébe.
Ezután több expedíció is eljutott a templomokhoz. Az 1800-as évek közepére már Európában is ismertté váltak a templomok és többek is ideutaztak. Az ő neveiket belevésve most is lehet látni a templomok falaiban. Ezekben az években oldották meg azt a problémát is, hogy a szél ne fújja állandóan tele homokkal a templom bejáratát.

Abu Szimbeli templomok

Általánosan elfogadott feltevés, hogy a templomok i.e. 1260 – 1250 között épültek. A templom építésének a körülményeiről első sorban a templom belsejében lévő színes domborművek adnak információt.
Mindkét templomot a tradicionális sziklasírok, mintájára sziklába vésve alakították ki. Ezek a templomok az építészet remek művei. A kisebb is 63 méter mélyre hatol be a sziklába.
A nagy templom az egyiptomi halotti templomok jellemzőit vonultatják fel. A sziklafalat lejtősre faragták, hogy emlékeztessen a pülónokra.
A templom belsejében az akkoriban tisztelt három Istenség emlékének adóznak, melyek Ptah, Amon és Ré voltak. A templomot egyébként Ramszesznek szentelték fel, mely valójában Ramszesz nagyságát volt hivatott jelképezni. Ezt nehéz is lenne letagadni, mert az idelátogató tekintetét azonnal rabul ejtik a gigászi Ramszesz szobrok. A négy kolosszális ülő alakja mellé a fáraó családtagjainak kisebb szobrait állították. Tőle oldalt és a lábai közt van nagy királyi feleségének, Nofertarinak a szobra, anyjának, I. Széthi feleségének, Tujának két szobra, valamint a fáraó két elsőszülött fiának és hat legidősebb leányának szobra is.
Valamennyi szobor egy szinten van a négy kolosszussal a terasz síkja fölött. Ez utóbbit elöl és oldalt núbiai és ázsiai hadifoglyok domborművei díszítik. A templom elé ezenkívül épült két víztartály a papok rituális mosakodásához, északra pedig Thot kis kápolnája állt.

A templom homlokzatán, felül, van egy fríz, rajta az eredetileg 21-ből legalább részben megmaradt 16 pávián (Thot szent állata) ül, az ún. Nap-majmok, vagy másként szent majmok. Ezek egyenként 2,5 méter magasak. 

Abu Szimbeli templomok

A templom 63 méter mélyen hatol be a sziklába a homlokzatnál lévő szélétől a szentélyig, azaz az istenségek szobrát tartalmazó leghátsó kamráig. A helyiségek befelé egyre kisebbednek, a padló pedig emelkedik. A nagy oszlopcsarnok a fáraó szobraival csaknem kétszer oly széles, mint a négy-négy oszlop mögötti hajók. A középső hajó mennyezetén Nehbet istennő látható koronás keselyű formájában, szárnyait kitárva védi a fáraó kártusát, amit karmai közt tart, rajta Ramszesz nevével hieroglifákban. A csarnok belső díszítésének témáját Ramszesz hadi győzelmei adják. Egy 17 méter hosszú és 9 méter széles dombormű van a Rének szentelt északi falon a II. Muvatallisz hettita király seregei elleni, híres kádesi csata ábrázolása felett (i. e. 1274)

A Kis templom, mintegy 150 méterre található a Nagy templomtól.

Abu Szimbeli templomok

A Kis Templom 21 méter mélyen vezet a sziklába, egy szentéllyel a végében, ugyanúgy, mint a Nagy Templomban, de alaprajza egyszerűbb. Egy lapos fríz felett ureuszkígyós fríz koronázza a kaput. A kígyók felett kartusok láthatók II. Ramszesz nevével. A bejárat mindkét oldalán domborművek vannak, balra a fáraó hódol Hathornak, áldozati ajándékot nyújtva felé, a jobbra lévő jeleneten Nofertari Íziszt imádja. Ezután belépünk egy háromhajós csarnokba, ahol a hajókat három-három oszlop hozza létre, architrávokkal összekötve. A középső hajó felé néznek az oszlopokon lévő stilizált Hathor fejek. Ezek alatt hieroglifák írják le Nofertari és Ramszesz életének egyes eseményeit. Itt, a Kis Templomban is hatoszlopos csarnok az előszentély, amit túlnyomórészt vallási jelenetek díszítenek. A hat oszlopot Hathor istennő feje díszíti, melyek a helyiség belseje felé néznek. Az oszlopok oldalán az egyiptomi vallás különféle isteneinek képei vannak. II. Ramszesz a falon lévő ábrázolásokon núbiai és líbiai ellenségeit öli meg rituális módon, Ré és Ámon istenek színe előtt. Nofertari áll mögötte a Hathor-fejdísszel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük