Reading Time: 2 minutes

A ramadán a muszlimok legnagyobb vallási ünnepe, mely egy hónapon át tart (az ő naptáruk szerint a 9. holdhónapban, újholdtól újholdig), és minden hívő számára előírja a nappali böjtöt, a kötelező imát, sőt, még a dühös gondolatoktól való tartózkodást is.

A ramadán idején a muszlim országokban különleges hangulat lesz úrrá, mely a turistákra is átragadhat. Nem véletlen: a nagyvárosok kicsit olyanná válnak, mint a keresztény országok advent alatt, így igazán megéri ekkorra időzíteni a nyaralást.
Ha nem is büntetnek mindenütt mindenért, a turistáknak azért azt szokták tanácsolni, hogy a ramadán alatt különösen tartsák tiszteletben a vendéglátó ország lakóinak érzelmeit. A nők öltözködjenek olyan decensen, amennyire csak lehet. Burkát nem szükséges ölteni, de a hosszú ujjú felsőrész erősen ajánlott, és még a férfiak is mondjanak le a rövidnadrágról. Mivel a muzulmánoknak nemcsak az ételtől, italtól és élvezeti szerektől, hanem a még a szexuális jellegű gondolatoktól és a haragtól is tartózkodniuk kell ebben az időszakban, egyesek a szokásosnál is érzékenyebben reagálhatnak, és provokációnak vesznek minden olyan megnyilvánulást, mely megzavarja a ramadán békéjét és szentségét.

Aki ramadán idején utazik muzulmán országba, számítson rá, hogy korán fog ébredni, a híveket ugyanis már hajnalban zenével csalogatják a mecsetekbe, hogy el ne aludjanak és időben odaérjenek a kötelező imára. Főleg a belvárosokban lehet nagy a hangzavar.
Mivel a ramadán családi ünnep is, és a hívek esténként sietnek haza a közös étkezésekre, a múzeumok és régészeti lelőhelyek korábban zárnak.  Aki biztosra akar menni, az reggelre tervezze a látványosságok megtekintését, mert a nyitvatartási idő elég szeszélyesen alakulhat.
Sok szálloda különleges ramadán menüvel kedveskedik ilyenkor a vendégeknek, illetve nagy, önkiszolgálós terülj-terülj asztalkámat állítanak fel nappalra, melyről a külföldiek nyugodtan falatozhatnak, a dolgozóknak viszont nem kell a tiltott időszakban az ínycsiklandó látványtól és az illatoktól szenvedniük. Ha valaki abban a megtiszteltetésben részesül, hogy muzulmán barátai vagy munkatársai meghívják az ünnepi vacsorára, az Iftárra, semmiképp se hagyja ki! Ezek az esténként tartott lakomák nemcsak családi, de baráti összejövetelek is, melyekre különleges menü készül, az egész napos önmegtartóztatás után pedig igazán vidám a hangulat.

A vacsora után megélénkülnek az utcák, kinyitnak az üzletek, az éjszakából lesz nappal, így aki szórakozni, vásárolni szeretne, jobb, ha a helyiekkel veszi fel a ritmust, és délutánra teszi a pihenőidőt. Az üzletek ünnepi díszbe öltöznek, és ilyenkor bonyolítják a legnagyobb forgalmat egész évben. Kicsit olyan ez, mint a keresztény államok adventi időszaka, ami nem véletlen, hisz a ramadán végén a muszlimok ajándékokat adnak a családtagjaiknak és barátaiknak, illetve alamizsnát osztogatnak a szegényeknek.
A muzulmán országokban a vallási tilalom miatt amúgy is nehéz alkoholhoz jutni, de a ramadán alatt szinte lehetetlen.
A böjti hónapban senki ne lepődjön meg azon, ha a hagyományosan vendégszerető muszlimok mogorvává és durvává válnak délutánra, illetve türelmetlenebbek, mint általában, hisz napfelkelte óta nem ettek és nem ittak semmit. A tolerancia a vendégek részéről is elvárt.
Aggodalmaskodni azonban nem szükséges, a hotelek vendégei ebben az időszakban maximum annyit tapasztalnak a személyzet részéről, hogy kicsit fáradtabbak és dekoncentráltabbak, de mivel nekik is érdekükben áll jó benyomást kelteni és emlékezetessé tenni a nyaralást, a szolgáltatások többnyire zökkenőmentesen igénybe vehetőek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük