Reading Time: 2 minutes

Hatsepszut Fáraónő, uralkodói nevén Maatkaré (i. e. 1509 körül) az ókori egyiptomi XVIII. dinasztia ötödik Fáraója volt, I. Thotmesz leánya. Azt nem tudjuk, hogy pontosan került teljesen hatalomra, csak az biztos, hogy uralkodása hetedik évének a vége felé már Fáraóként uralkodott. Majd 22 éven át volt az ókori Egyiptom fáraónője.

A korának korábbi Fáraóinál lényegesen nagyobb építkezéseket hajtott végre. Ezen tevékenységét megkönnyítette az a tény, hogy uralkodása nagy részében béke honolt a birodalomban, nem voltak háborúk. A legtöbb építkezését Thébában végezte, több épületet hozott létre a karnaki és a luxori templomokban. Kimerészkedett Théba vonzáskörzetén kívülre is, így voltak építkezései északabbra is.

Legnevezetebb építkézése azonban a nevéhez fűződő templom, melyet ma már Hatsepszut halotti temploma néven emlegetünk.

Hatsepszut templomának feltárását Auguste Mariette nevű francia régész indította el 1858-ban, a munkálatok befejezését azonban Edouard Naville svájci egyiptológus végezte el 1893 – 1896 között.

Hatsepszut temploma a Nílus nyugati partján található a mai Luxornál, az ókori egyiptomiak által csak „Völgy”-nek nevezett Deir el-Bahriban, közvetlenül II. Mentuhotep Fáraó sírtemploma mellé építette. A templom teraszos kialakítása Mentuhotep templomára hajaz. A templom, arányos szépségével az ókori egyiptomi templomépítészet talán egyik legszebb épülete volt. Az egyteraszos középbirodalmi templom megoldással ellentétben, itt a tágas udvar után két, pillérekkel osztott homlokzatú terasz következik, amelyekre széles rámpák vezetnek fel. A pillérsorok mögötti falfelületeken domborművek találhatóak. Az alsó teraszon, pedig egy obeliszkpárnak a Níluson való szállítása és Thébába érkezése látható. A felső terasz falát baloldali rányban, az Afrika keleti partján fekvő Puntba indított expedíció jelenetei, jobboldali irányba pedig a Fáraónő Isteni megszületésének és trónra lépésének fiktív jelenetei fedezhetőek fel. A felső teraszon közép álló szentély, Ámon-szentélye, balra az ősök kultuszárát segítő helyiségek vannak, jobbra pedig a Napudvar helyezkedik el. A templomban több kápolnát is emeltek, Hatsepszutnak, I. Thotmesznek és Hathornak is.

Hatsepszut múmiáját, érdekes módon dajkája, Szitré sírjában (KV60) fedeztek fel, a Királyok völgyében. Hatsepszut múmiáját 2007-ben sikerült azonosítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük