Reading Time: 3 minutes

A luxori templom az egyik leghíresebb ókori egyiptomi templom, mely a Nílus keleti partján található. A thébai háromság, Ámon, Mut és Honszu tiszteletére épült, akárcsak a közelben található karnaki templom is. A luxori templom területen már az ókori Egyiptom Középbirodalmának nevezett kor óta különféle templomok álltak.

A mai luxori templomot III. Amenhotep Fáraó kezdte el építetni, uralkodásának a derekán. Az építési munkafolyamatokat a Fáraó főépítészei, egy bizonyos testvérpár, Szuti és Hór irányították.

Elsőként az templom legdélebbi része épült fel, mely egy magasabb alapon áll, majd ez elé északi irányba egy úgynevezett Napudvart épült. Ne felejtsük el, hogy az ókori egyiptomi nép Nap imádó volt, a Nap központi szerepet töltött be az életükbe. A Napudvart, körbe oszlopsor övezi, és délfelé egy kisebb 32 oszlopos udvarba torkollik, mely a templomba vezeteti a látogatót. Megépítettek egy körülbelül 100 méter hosszú gigantikus oszlopsort, amely 14 papiruszoszlopból áll, de sajnos csak később tudták befejezni, az Amarna-kor után, Tutanhamon uralkodása alatt.

A luxori templom esetében Ekhnaton Fáraó is végeztetett módosításokat. A Fáraó, aki kikiáltotta az egy Isten hitet és nem Amont, hanem Atont imádta, áttette a székhelyét, Amarnába (Kairó és Luxor között található félúton a Nílus partján). Ezzel egy időre a luxori templom leveszítette vezetői szerepet, de később a luxori papoknak sikerült megdönteni Ekhnaton uralkodását, a luxori templom lett újra az ókori Egyiptom, egyik vezető központi vallási helyszíne. Természetesen az Ekhnaton által „okozott” változtatásokat megsemmisítették.

II. Ramszesz uralkodásának idején, a luxori templom jelentős bővítésen esett át, későbbiek folyamán több Fáraó is elvégeztetett rajta olyan változtatásokat, melyek az adott Fáraót jellemezték.

II. Ramszesz az oszlopsortól észak irányba egy újabb udvart építetett, melyet szintén újabb oszlopok vettek körül. Ez az új udvar elé épült fel a templom új főbejárata, hatalmas pülonokkal. A pülonok előtt II. Ramszesz hatalmas szobrai állnak illetve két obeliszk állt, de mára már csak egy maradt, mert a másik egy csere keretében Párizsba került, ahol most a Concorde téren áll.

Ez az új udvar nem a templom meglévő hossztengelyére épült, hanem attól egy kicsit eltérően. Több ókori templom esetében, előfordul ez a „tengelyferdülés”, melynek az oka, hogy a templom csillagászati tájolása követi a csillagok elfordulását. Ebben az esetben azonban elképzelhető, hogy ennek a tengelyferdülésnek az az oka, hogy korábban épült szentélyek a templom falain belülre kerüljenek.

A templom érdekessége még – melynek feltárása napjainkban folyik – a karnaki templomig vezető, szfinxekkel övezett útja. A két templomkomplexum között ezen a különleges úton közlekedtek az uralkodók.

Az i.sz. 3. század végétől 7. századig római katonák táboroztak itt, ez időszak alatt a központi részén pogány templom is működött rövid ideig, majd egy keresztény szentély is található volt itt, végezetül pedig arabok hódítása után, az Abu el-Haggag mecset épült a luxori templomra. Itt érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb ókori egyiptomi templom idővel a föld alá került, így nem csoda, hogy ráépítkeztek.

A luxori templom leghíresebb ókori ünnepe, az évenként megismétlődő Opet-ünnep volt, mely a termékenységgel volt kapcsolatos.

A luxori templom szinte több, mint 3000 évig megszakítás nélkül vallási jelentőségű helyként funkcionált.

1989-ben a Napudvarban 26 szobrot találtak elásva, melyek Isteneket, Istennőket, Fáraókat és a „háromságot” ábrázolták. Ezek a szobrok között találták meg III. Amenhotep kvarcit szobrát. Feltételezések szerint ezeket a szobrokat a 4. században rejthették el itt és ma a Luxor Múzeumban őrzik őket. A luxori múzeumot érdemes felkeresni, mert lényeges eltér a kairóitól.

2007-ben egy tűzeset utáni helyreállítási munkálatok során fedezetek fel, eddig nem ismert ókori domborműveket, véseteket és oszlopdarabokat, melyeket II. Ramszesz korában készítettek. Az állapotuk rendkívül jó, hiszen a mecset építői simán levakolták őket. Így a vakolat megvédte őket. A feliratok rendkívül értékesek, mivel a kripto-grafikus írásmód legszebb példái körét bővítik.

A templom adatai:

  • teljes hossza: 189,89 méter
  • legnagyobb szélessége 55,17 méter
  • Napudvar: 45*56 méter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük