Reading Time: < 1 minute

Montazah Palota ma már egy hatalmas kerttel rendelkező múzeumként is működő komplexum, mely Alexandria Montazah kerületében található. Egy alacsonyabb fennsíkon épült Alexandria közép-keleti részen, szép kilátással a Földközi-tengerre.

A épületet 2 palota alkotja, 1892-ben az elsőt, Salamlek Palotaként építette fel a Mohammad Ali dinasztia utolsó uralkodója II. Abbász Khedive. Érdekes módon a palotát úgy építették fel, hogy vadászházként illetve nyári rezidenciaként működjön, melyet az uralkodó és barátai használtak, mivel az éghajlat sokkal kellemesebb volt, mint a pár száz kilométerre délre található Kairóban.

1932-ben a komplexumot I. Fuad király bővítette az Al-Haramlik palotával, mely oszmán és firenzei stílusok jegyeit megőrizve épült fel. Magas tornyából remek kilátás nyílik a Földközi-tengerre.

Az 1952-es forradalom eltávolította hatalmából a királyi családot és így a palota és a kertjei látogatható vált a nyilvánosság számára is.

Az épületet Hosni Mubarak elnök is használta nyári rezidenciaként.

A Montazah palota kertje hatalmas 150 hektáron terül el és sok különleges növénnyel is rendelkezik.

Mára a komplexum már luxusszállodaként működik illetve múzeumként is funkcionál bemutatva a Mohammed Ali dinasztia történetét, munkásságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük