Reading Time: < 1 minute

Szobek temploma Asszuántól kb. 50 kilométerre található északra a Nílus keleti oldalán.
A templom szokatlan módon kettős templom. A déli részét Szobeknek – a víz és a kiáradt Nílus Istenének – szentelték. Szobeket krokodil fejjel ábrázolták. Az északit pedig Hórusznak, a sólyomfejű Istennek. A templom ezért teljesen szimmetrikus a főtengelyére.
Az építése Ptolemaiosz uralkodása elején (i.e. 180 – 145) kezdődött.

A templom ma már elég romos állapotban van, de így is van néhány különleges dolog, ami miatt mindenféleképpen érdemes ide ellátogatni.
Például a falvéseteken láthatóak orvosi eszközök, amik alátámasztják, hogy az ókori Egyiptomban az orvoslás is magas szinten állt.

A templom területén található nilometer, mely az ókorban az adó kivetésének a mércéje volt. Ez gyakorlatilag egy közlekedő edény, mely a Nílussal van összekötve. Az év bizonyos napján megnézték, hogy milyen magas a vízállás a nilometer-ben és ez alapján kellett fizetni az adót, hiszen ha a vízhozam nagyobb, akkor bőségesebb a termés, így több adót lehet beszedni.
Ma már nem működik a nilometer, mert a Nílus vízszintje szabályozott és nincs benne ingadozás, Baksis ellenében az őrök lehetővé teszik, hogy a látogató lemenjen a nilometer-be, ami tulajdonképpen egy széles kút, csigalépcsővel a szélén körbe.

A templom „alatt” működik egy krokodil múzeum, ahol a több mumifikált krokodilok is láthatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük